Velg en side

Det kan bli spennende innlegg når tidligere opplevelser dukker frem igjen, som ved Jeffens 3 minutter om hans forberedelser før nynorsk eksamen på Asker Gymnas for noen år siden – tydelig inspirert av språkforsker Arne Tofts fengende foredrag 7.9

Joar Austad tok oss deretter i sitt foredrag «Sol og solskader. Norge på verdenstoppen i hudkreft» saklig gjennom særlig de ultrafiolette (UVA og UVB) strålenes positive og negative effekter på hud og kropp.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Vi fikk nyttig informasjon om UVA strålenes begrensninger og UVB strålenes muligheter for solbrenthet , men også tilskudd av det viktige D vitamin. Soling i 10 min gir tilstrekkelig påfyll.

Videre ble solrelaterte endringer i huden som soleksem, leverflekker, herpes og hudkreftvarianter visualisert og kommentert. Særlig obs på føflekkreft som det oppdages   1700/1800 tilfeller av i året. For å unngå problemer må alle typer meldes til fastlege og fjernes.

Solkrem er det mest effektive middel mot solskader, hud aldring og hudkreft om man ikke velger å unngå å oppsøke sol eller dekke seg med klær. De fleste solkremer er gode men ikke overdriv faktornivået – anbefalingen var middels faktor (15-20) påført 2 ganger pr dag (3gr i ansikt 30 gr. på kropp)

Men bruk sola med måte.

De mange spørsmål og kommentarer tydet på stor interesse for temaet.

 

RD

Share This