Velg en side

Det kan bli spennende innlegg når tidligere opplevelser dukker frem igjen, som ved Jeffens 3 minutter om hans forberedelser før nynorsk eksamen på Asker Gymnas for noen år siden – tydelig inspirert av språkforsker Arne Tofts fengende foredrag 7.9

Joar Austad tok oss deretter i sitt foredrag «Sol og solskader. Norge på verdenstoppen i hudkreft» saklig gjennom særlig de ultrafiolette (UVA og UVB) strålenes positive og negative effekter på hud og kropp.

Vi fikk nyttig informasjon om UVA strålenes begrensninger og UVB strålenes muligheter for solbrenthet , men også tilskudd av det viktige D vitamin. Soling i 10 min gir tilstrekkelig påfyll.

Videre ble solrelaterte endringer i huden som soleksem, leverflekker, herpes og hudkreftvarianter visualisert og kommentert. Særlig obs på føflekkreft som det oppdages   1700/1800 tilfeller av i året. For å unngå problemer må alle typer meldes til fastlege og fjernes.

Solkrem er det mest effektive middel mot solskader, hud aldring og hudkreft om man ikke velger å unngå å oppsøke sol eller dekke seg med klær. De fleste solkremer er gode men ikke overdriv faktornivået – anbefalingen var middels faktor (15-20) påført 2 ganger pr dag (3gr i ansikt 30 gr. på kropp)

Men bruk sola med måte.

De mange spørsmål og kommentarer tydet på stor interesse for temaet.

 

RD