Velg en side

Annik-Elisabeth`s  3 min var en nyttig påminnelse om hva vi skal tenke på når vi gir tilbakemeldinger i forskjellige sammenhenger og hvordan vi mottar en ..  Situasjonen bestemmer formen og måten og det kreves både bevissthet og mot til å kunne gi og skape en god og tillitsvekkende opplevelse for den det gjelder og ikke støte eller skape usikkerhet. I sosiale medier kan dette være en utfordring. I arbeidslivet blir man for tiden vanligvis målt, ikke sett eller hørt …

Hovedtemaet for møtet var «Juleskikker fra middelalder og frem til i dag» ved folkeminneforsker og forfatter Ørnulf Hodne.

Det er ikke mye som forteller oss i detalj om julefeiring fra middelalderen. En del   skikker og tradisjoner har overlevd frem til vår tid og mange av de tingene vi fortsatt gjør til jul i dag har sin rot i middelalderen. Jula eksisterte også i førkristen tid da man feiret midtvinterblotet hvor det ble skålt til Tor og Odin for godt år og fred noe som senere ble erstattet med Kristus og Jomfru Maria. Med innføringen av kristendommen overtok man den kirkelige feiringen av Kristi fødsel. På 300 tallet ble det bestemt at 25 desember skulle være dagen for feiringen av Jesu fødsel. Ordet jul i middelalderen betegnet en lang periode som omfattet desember og store deler av januar og slik er det vel også i dag. Foredragsholderen tok oss igjennom de tradisjonelle juleforberedelsene med vinterslakt, ølbrygging, julefisk(torsk,sei og kveite), jule-brennevin, baking (7 slag), lefsebaking, lysstøping, storvask (utendørs) – rent og pent, julepynt innendørs, juleved og juletroll .. Luciafeiring 13 desember med opptog hvor Lucia med lyskrans og Lussekatter følges av hvitkledde gutter i spisse hatter til minne om den kristne martyren Lucia.  St.Nicolaus, biskop i Myrna på 300 tallet var kjent for sin gavmildhet og barmhjertighet, barnas skytshelgen som ble en forløper for vår julenisse og skikken med gjensidige utveksling av julegaver. Juletre ble introdusert på 1500 tallet fra Tyskland og selvlaget juletrepynt hørte med. For å holde seg inne med gardsnissen ble det satt ut god mat på låven julekvelden og fuglene fikk kornband gjerne plassert foran låven før solnedgang. Julefeiringen startet gjerne opp med julebad for hele familien og gardsfolket i den rekkefølge i samme stampen .. 1 juledag var kirkedag med etterfølgende bibellesning og stille samling hjemme. 2 juledag dro man på besøk og det ble arrangert festligheter og dans. Så kom julebukkene og Stjerneguttene ..

RD