Velg en side

Mandag 25.mars 2019 arrangerte Asker Rotary Klubb vinaften på Kulturhjørnet i Trekanten.

Temaet var denne gang viner fra USA med vekt på California og fire forskjellig drueslag.

Slik gikk det til:

Velkomstdrikk:  Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2017.  Dette var den eneste vinen som ikke var fra California – en refleksjon på at riesling ikke trives godt der. Lenger nord i Oregon og Washington trives den bra.  Denne vinen er fra Columbia Valley litt inn i landet i Washington.

Rieslingdruen er kjent for sitt rene frukt/sitrus preg ofte med blomsterduft.  Den trives best i Tyskland og i Alsace, men nord på Stillehavskysten og kanskje også på New Zealand er det gjort fremskritt.  Riesling trives best hvor antall soltimer og varme er akkurat nok men ikke mer – altså et marginalt klima og jordsmonn.  Tradisjonelt i Tyskland beholdt man noe druesukker etter gjæring for å unngå at vinen ble for syrlig.  Med klimaendringer overalt har tyskerne mer og mer satset på full gjæring a la Alsace som gir tørre, syrlige, men fruktige viner.

Vinen egner seg klart som aperitif.  Fremdeles svært ung, strågul i farge. Preget av sitrus, eple og hint av mineraler i ettersmaken. Imdlertid var vinen ikke kald nok – den burde ha vært nede i 11-13 grader.  Noen av deltakerne merket seg både blomsterduft, sitrus og, på tunga, mineraler.

Bortsett fra navnet på vinen (?) var dette et hyggelig bekjentskap.

12% alkohol, 165 kroner flasken på polet.

 

Hvitvin: Kenwood Chardonnay 2015.  Sonoma County, California

Kenwood er en relativt stor produsent av mange forskjellig viner, men har de senere årene fornyet seg og produserer i dag viner med lokal tilhørighet, noen ganger en enkelt vinmark, for eksempel Jack London Ranch.  Røttene går tilbake over 100 år, men Kenwood overtok i 1970, fikk etter hvert kapitalsterke folk fra New York på eiersiden, og har siden 2014 vært eiet av Pernod Ricard (ref pastis).

Fra 1975, inspirert av Mouton Rotschild i Frankrike, har Kenwood produsert en egen serie med viner som kalles The Artist Series, hvor kunstnere som Miro, Picasso, Klee osv. har laget etikettene.

Chardonnay 2015 tilhører Sonoma serien.  Sonoma ligger rett nord-vest for Napa og ble som Napa kjent på 1970 tallet, og Kenwood var aktive pådrivere for gode viner fra dette området.

Chardonnay druen, i motsetning til riesling, er en drue som  produseres nær sagt overalt i verden.  Den er hoveddruen i Bourgogne, i Champagne, og finnes mange andre steder, f.eks. Sør Afrika, Australia, og California.

Men i California led druen i mange år (etter 1970-årene) av et image av for mye lagring på eikefat, og en overfokusering på alkoholnivået.  Heldigvis har seriøse produsenter som Kenwood nyansert produksjonen, og lager nå viner som ligner mer på hvit Burgunder, og de er selektive mht valg av jordsmonn, lokal klima osv.  Igjen har ofte Chardonnay godt av å bli produsert i et marginalt klimaområde, og i California er det mye variasjon i lokal klima – bl.a pga. tåke i vekstsesongen (som igjen skyldes et kaldt hav opp mot varmen i jorda om sommeren).

Kenwood Chardonnay 2015 er strågul i fargen, avgir dufter av frukt som pære, eple, endog lime.  En hint av vanilje røper kontakten med eik (men ikke for mye). Frisk og fruktig på ganen.  Noen opplever en smak av ingefær. Men igjen var vinen ikke kjølig nok, og det ble oppfattet som litt skuffende.  Obs:  kjøleskapstemperatur – til neste gang.

13,5% alkohol, kroner 200 på polet.

 

Rødvin nr.1:  Crave Vinyards Pinot Noir 2013.

Pinot Noir er den røde druen som, a la Riesling, ikke så lett lar seg produsere med hell i andre områder enn Bourgogne.  I Burgund er den hoved-druen for rød burgunder, og i Champagne er den en viktig drue,  som blandet med Chardonnay utgjør det meste av produksjonen.  De områdene hvor Pinot Noir lages med hell, er sørøya på New Zealand,  Oregon og Washington i USA – og også California.  Igjen er det marginalt klima som betyr mye, kombinert med riktig jordsmonn og produksjonsmetoder.  Nå smaker ikke nødvendigvis PN det samme overalt og forskjellene fra rød burgunder kan være påtakelige.

Crave vinyards produserer sin vin i Monterrey området, syd for San Fransisco, i det vi kan kalle John Steinbeck-land.  Man skulle tro at klima så langt syd var varmere enn eg. Napa, men igjen er det lokale vær og klimaforhold og beliggenhet av vingården, som avgjør. Crave er meget nøye på både innhøstings- og produksjonsmetodene.  Bl.a. plukkes alle druer for hånd, og lagringen før vinen kommer på flaske er nøye og komplisert.

Vinen er mursteiensrød, litt tettere og mørkere enn en typisk burgunder, og går over i oransje på kanten av glasset.  Du kjenner duften av mørke bær, kirsebær og solbær.  Pussig nok ikke jordbær som en typisk burgunder også bærer preg av.  Noen brukte ord fra moderne teknologi for å beskrive vinen – ikke alltid fordelaktig Men pinot noir lukt og smak er vanskelig å definere, mange mener jordbær er mer utpreget enn bitre kirsebær.  Kanskje litt av begge deler?  På ganen er vinen myk slik den skal være.  Fruktig, men litt flat (sa noen).

13,5% alkohol, kroner 220 på Polet.

 

Rødvin nr.2:  Robert Mondavi Private Selection Cabernet Sauvignon 2015

Mange mener at Robert Mondavi er det moderne Californias far når det gjelder vin.  Han started for seg selv i 1966 etter flere år i Krug, som familien hadde overtatt.  Da han etablerte  Robert Mondavi Winery samme år, var dette det første vinhuset bygget i Napa siden forbudstiden.  Mondavi har søkt høy kvalitet, ofte i samarbeid med andre.  Noen av druene hans kommer fra Stag’s Leap (vinen som danket ut alle premier cru Bordeaux vinene i 1976), og han startet Opus One, et joint-venture med Mouton Rothschild.  Robert Mondavi døde i 2008 men sønnene er aktive.  Robert Mondavi er sannsynligvis vin industriens mest dekorerte og meriterte person.

Det Mondavi er mest kjent for er sin Cabernet Sauvignon, som lages i flere utgaver med druer fra forskjellige steder i sentral-og nord California.  Private Selection serien er nok den som er mest representativ, og som er tilgjengelig til en overkommelig pris.

I motsetning til perioden etter 1976, da alle skulle lage rødvin basert på 100% Cabernet Sauvignon og oppnå høyest mulig alkohol nivå, er dagens produsenter mer åpne for klassiske viner med variasjon.  Denne vinen inneholder 88% CS, men også mindre andeler Syrah, Malbec, Merlot (3%) og Petit Verdot.  Gjæringen skjer på ståltanker, og vinen lagres på eikefat i 12 måneder før flasking.

Vinen er mørk rød og tett, har aromaer av solbær, nøtter og litt pepper, men med plenty frukt i smaken uten at garvestoffene er for utpreget.  Lang ettersmak a la Bordeaux vinene. Dette var nok vinneren blant vinene vi smakte på Vinaften 2019.

13,5% alkohol, kroner 180 på Polet.

Etter smakingen ble det servert oster sammen med de samme vinene.  Her fikk man anledning til å justere inntrykket av vinene – med mat til vinen endrer smaksopplevelsen seg.

Asker, 26.mars 2019

Glenn Gabrielsen